Tanulj, Inspirálódj, keresgélj!

Ez a gyűjtemény lehetőséget ad arra, hogy végre beleláss más vezetők fejébe. Leírták ugyanis egy-egy játékukat vagy warmup sorozatukat, és azt is, hogy melyik instrukciójuknak mi volt az értelme. Így láthatóvá válik, hogy hogyan gondolkodtak, tanulhatsz, öteleket gyűjthetsz, velük gondolkodhatsz. Keresgélj: cím alapján, a drámaesemények funkciója alapján, az egyes leírások absztraktjai alapján!

Esemény címeEsemény típusaEsemény leírásaTeljes esemény
Hozz létre egy organikus sejtet!
egy probléma feltérképezése
Csoportszerepek és csoportműködés megértésére "sejtjáték" segítségével. Egy ötlet a késés feldolgozására. Akciómódszereket tanuló csoportoknak is.
Csoportszerepek és dinamikák tanulása akciómódszerekkel
folyamatindítás
Csoportindítás, egyetemen vagy bármely kurzuson; csoportdinamikai mechanizmusok, csoportszerepek tanulásakor
Szocio és pszicho különbségei
folyamatindítás
.
Belevágjunk a közös munkába?
folyamatindítás
valamely munkacsoport alakulása előtt egymás es a majdani munka megismerésére és az elköteleződések, fantáziák, érdeklődési területek feltérképezésére
Hogyan mondjuk meg a tanárnak... a mit is?
megoldáskeresés
Egy osztályban egy tanárral kapcsolatban felmerülő probléma, aminek a megoldására az osztályt szerettük volna képessé tenni. A szülők és az ofők szerepvállalásáról nem beszéltünk - szándékosan. Egyetlen alkalom, 120 perc, 25 gyerek. Az alkalom lehetővé teszi a másik fél megértését, a gondolkodást beindítja. Előkészítheti a konkrét ötletek majdani rögzítését, és a kommunikáció mikéntjének elsajátítását.
Maszkok a szemetesben
egy probléma feltérképezése, kríziskezelés
A pszicho-szociodráma egy formája, amikor krízisben (nagyon kis csoportban) az egyik csoporttag közvetlenül eljátssza a saját helyzetét, ami mégis mindenkié, hiszen mindenki ugyanabban a COVID krízisben van a munkahelyén, a nagyszámú halálozással meg kell küzdenie. A játék első fele pedig arra példa, hogy fokozatosan hogyan lehet egy piszlicsárénak tűnő vitát a vita tárgyától egyre nagyobb és nagyobb kontextusba helyezni, és megoldást keresni a konfliktusra. Extrém kicsi csoport (2 fős) eseményeinek a leírása, amelyben mindkét csoporttag által hozott témáját feldolgozzuk.
Hogyan kommunikáljam a projektem?
anyaggyűjtés
Projektek fejlesztésére, a célközönség vagy a kommunikáció kidolgozására egymást nem ismerő csoportban is.
Kiégett kollégák köröttem, kiégek én is - mit tegyünk?
egy probléma feltérképezése, megoldáskeresés
Segítségnyújtás és segítség megtalálása kiégésközeli, kritikus helyzetekben.
Hatalmi helyzetek a munkavégzéskor és érzelmi munka
anyaggyűjtés
Hatalmi helyzetek és az azzal járó érzelmi munka meg megértésére, felismerésére.
Így viszem tovább, amit tanultunk
vízióépítés, szerepfejlesztés, folyamat zárása
Ez egy folyamatzáró esemény, amely tudatosítja a tanulságokat, és annak alapján segít nagyon konkrét vízió kiépítésére. Alkalmas lehet edukációs szociodrámafolyamat összegzésére, és olyan esetekre, ahol a csoport nem csoportként akar továbblépni, tehát érdemes az egyéni jövőbeli aktivitásokat is kidolgozni. (vízióépítés, folyamatzárás, integrácció, edukációs szociodráma, tanulás, tanulságok)
A hatalom dinamikájából születő szerepeink
egy probléma feltérképezése, szerepfejlesztés, anyaggyűjtés
A játék a pletyka működését illetve a kiszolgáltatott helyzetben lévő zeneipari dolgozók helyzetét dolgozza fel, online formában. A háromórás játék lehetőséget ad arra, hogy megértsüka rejtett dinamikák működését, a hatalmi helyzet működését, és segítsünk rálátni a résztvevőknek önnön esetleg korábban nem ismert szerepeikre, ami a rejtett dinamikákból adódik. AJánlom a rejtett, érzelmi munka feltárására, a szexizmus jelenlétének kibontására.
Nehéz helyzetek a családban: a coming out dinamikája
A játék a szűk családban történő coming out dinamikáját mutatja meg. Kiscsoportos elakadások, problémák feltárására és megoldására alkalmas. Fontos eleme, hogy az összes szereplő megoldási stratégiáját kipróbálja a csoport, és a központi figura egy kulturális atom segítségével csoportos, intézményi és társadalmi szintű segítségeket is kap.
Identitásaink
szerepfejlesztés
Mélyülésre kész csoportban, ahol a bizalom már felépült annyira, hogy a saját identitásaikkal játszani merjenek a csoporttagok - annak érdekében, hogy utána akár egyéb, társadalmi szintű identitáskérédesekkel fogallkozzanak (diszkrimináció pl.)
Kipróbálom mit csinálsz, és megértelek
csapatépítés, folyamatindítás
Folyamatindító dráma warm up sorozata. Két, egymást nem ismerő csoportot integrál: dramatistákét és szociális munkásokét. A csoport egyik felét megismerteti egy szerepjáték segítségével a csoport másik felének szakmai kihívásaival, míg a csoport másik felét bevezeti a drámába. Lehetővé teszi a kapcsolódást, két szakmacsoport közötti megértést.
Munkahelyi konfliktus eljátszása analóg helyzettel
megoldáskeresés, konfliktuskezelés, csapatépítés
Olyan team, munkahelyi vagy csapathelyzetben ajánlom ezt a megoldást, amikor az egyébként is együtt dolgozó munkatársakat kínosan érintené a főnökükkel, vagy akár egymással való konfliktus nyílt megjelenítése. Az analóg vagy fiktív történet eljátszása egyébként is új rétegeit tárhatja fel egy konfliktusnak, mert szerepbe helyezkedve kell megfogalmazni viszonyulásokat, és nem azt ismert fordulatokat használva (eltávolítás).
Krízisben közösen - erőforrásgyűjtés
erőforrásgyűjtés, kríziskezelés
A játék COVID osztályon dolgozók konkrét problémájáról szól, de a játék menete megismételhető olyan helyzetben, amikor ugyanazon szituáció mindenkire nagy nyomást terhel, így egyéni erőforrásgyűjtésre is szükség van, de jó látni mások egyéni megoldásait is, és táplálkozni belőle.
Nem értjük egymást - kétszemélyes kommunikáció orvos - hozzátartozó között
próbacselekvés, szerepfejlesztés, konfliktuskezelés
Próbacselekvések, szerepfejlesztés konkrét kommunikációs problémák megoldási lehetőségeinek keresésére. Ezzel a játékkal beazonosíthatók a kommunikációs felek érzései és szükségletei, és kialakíthatók olyan kommunikációs módok, amelyek erre tekintettel vannak.