“Szőlőtőkéken túl” – Egyetemisták és növendékek közös dráma csoportja a Budapesti Javítóintézetben (2019)

2019 őszén rendhagyó kommunikációs készségfejlesztő kurzus valósult meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakán. A tanórák heti rendszerességgel a Budapesti Javítóintézetben voltak; hét elsőéves egyetemi hallgató dolgozott együtt hét javítóintézetbe utalt fiatallal. A kurzus a szociodráma módszertanára épült. 

Alkotók: Blaskó Ágnes, Csaba Nikolett, R. Dávid, Forgó Bettina, Fülöp Dominika Réka, Gajdos Lelle, Sz. György Cs., Halmy Mátyás, M. Hunor R., L. János N., N. Krisztián, Ladányi Bence, B. Levente, Maksai Tímea, Pados Eszter, Páger Pál Attila, Szabó Rebeka, B. Tamás.

“Az együttes élmény” – Növendékek és tanáraik közös szociodráma csoportja a Budapesti Javítóintézetben (2020)

2020 nyarán a PERFORMERS projekt keretében közös szociodráma csoport indult  javítóintézeti növendékek és tanáraik számára a Budapesti Javítóintézetben. A résztvevő hat növendék és négy pedagógus minden általuk kitalált és eljátszott történetet kamerával rögzített. Végül úgy gondolták, hogy egy történetet szeretnének megmutatni a szélesebb nyilvánosságnak. A csoport kisfilmje a hétköznapok nehézségeinek leküzdéséről, a visszahúzó erők elhárításáról, a támogató erők felismeréséről és a kapaszkodók megtalálásáról szól.

Alkotók: B. Roland, B. Krisztofer, Horváth Kata, H. Martin, Janda Zsuzsa, K. Arnold, L. János, L. János N., Pados Eszter, Páger Pál Attila, R. Tamás, Sárközi László, V. Erik P., Viski Dávid.

“A hajótöréstől a városépítésig” –  Javítóintézeti tanárok szociodráma csoportja (2021)

2021 tavaszán, egy pilot képzés keretében, szociodráma csoport indult a Budapesti Javítóintézetben. A csoport alkalmakat a  javítóintézeti pedagógusok a PERFORMERS projekt szociodramatistáival  közösen vezették. Céljuk a jövőkép építés volt. Az eljátszott történeteket a csoport videóra is rögzítette, és a folyamat lezárultával a csoportvezető tanárok videóinterjúkat készítettek a növendékekkel. Az ezekből összeállított kisfilmet aztán bemutatták az intézmény többi dolgozójának. A vetítés fórumot teremtett a dráma intézeti alkalmazhatóságának megvitatására.

Alkotók: B. Krisztofer, Blaskó Ágnes, Csányi Judit, F. Rajmund, Horváth Kata, J. György, Janda Zsuzsa, J. Máté, Kiss Magdolna, Kocsi Andrea, L. János N., Lovász Katalin, M. Miklós, M. Attila, Pados Eszter, Páger Pál Attila, Sárközi László.